Esittelyssä schipperke koirat!

Mikä on pieni, musta ja hurmaava, aktiivinen karvapallo? No schipperke-rotuinen koira tietenkin! Tässä artikkelissa tutustutaan lähemmin siihen, mikä schipperke-rotu oikein on ja millaista koiraa schipperkeä hankkiva voi perheeseensä odottaa.

[IMAGE=cHIQImd7afVC.jpg]

Schipperke-rodun historiaa

Vaikka moni ei tunnista schipperke-rotua nimeltä, on rotu silti todella vanha. Sen juuret ulottuvat ainakin 1400-luvulle asti, jolloin schipperkejä pidettiin Belgiassa vahti- ja seurakoirina maaseudulla. Schipperke oli tunnettu erityisesti kauppiaiden piireissä, mutta myös laivoilla, joissa schipperkejen tehtävän oli pyydystää laivaan tunkeutuvia rottia. Rottakoiratehtävien lisäksi schipperkejä on käytetty paimennukseen. Voimakkaan vahtimisvietin takia schipperkejä on käytetty vahtikoirina kautta historian, sillä sen vahtimistyyli on hälyttävä.

Ensimmäisen kerran virallista kenneltoimintaa schipperkeillä on harrastettu 1600-luvulla, kun schipperkejä tuotiin Brysselissä sijaitsevaan koiranäyttelyyn. Ensimmäisen kerran schipperkejä on rekisteröity Belgiassa vuonna 1882. Schipperken suosio lisääntyi muutama vuosi tämän jälkeen, kun Belgian silloinen kuningatar Henriette otti itselleen tämän rotuisen koiran lemmikiksi vuonna 1885. Rodun kasvavan suosion myötä schipperket levisivät ensin Englantiin, ja siitä muualle Eurooppaan. Äkillinen suosio kuitenkin aiheutti 1800-luvun lopussa sen, että schipperkejä ei meinannut riittää enää belgialaisille koiraharrastajille ollenkaan, kun pieniin ja erikoisiin koiriin mieltyneet englantilaiset veivät niitä kotimaahansa lahjaksi.

Tämän seurauksena belgialaiset schipperke-harrastajat loivat nopeasti klubin schipperke-rodulle, jotta sen säilyvyys maassa taattaisiin. Näin sai alkunsa myös schipperken ensimmäinen rotumääritelmä. Ensimmäisessä rotumääritelmässä schipperkeä kuvailtiin esimerkiksi uskolliseksi pieneksi koiraksi, jolla on poikkeuksellisen suuri aktiivisuustaso sekä älykkyys. Schipperke oli silloisen rotumääritelmän mukaan touhukas, lapsiystävällinen, tottelevainen ja tyylikäs koira, joka ei kavahda helposti mitään. Suomeen ja muihin pohjoismaihin schipperkejä on tuotu ensimmäisen kerran 1920-luvulla, ja Suomessa rotu tuotiin kunnolla maahan 1960-luvun puolivälissä.

Schipperken luonne ja ulkonäkö

Schipperket ovat todella aktiivisia koiria, jotka rakastavat touhuta ja ratkoa pulmia sekä opetella asioita yhdessä omistajan kanssa. Ne tykkäävät myös liikkumisesta ja ulkoilusta runsain mitoin. Tähän omistajan kannattaa todella paneutua, sillä tylsistynyt koira voi keksiä vaikka mitä ilkeää puuhaa erityisesti silloin, kun omistaja ei ole kotona. Omakotitalossa asuva voi vaikka rakentaa koiralle pienen agility-radan pihalle, jos kotipaikkakunnalta ei löydy rataa koiraharrastajille. Ideoita agilityradan tekemiseen löytyy netistä vaikka millaisia, ja voit rakentaa vaikka kestopuusta schipperke-koirallesi agility-radan ylimääräisen energian purkua varten.

Schipperke kuuluu FCI-luokituksessa ryhmään 1, eli lammas- ja karjakoirien ryhmään. Ulkonäöltään schipperke on pienikokoinen, kolmesta yhdeksään kiloa painava koira. Sen väri on aina musta. Sen karva on melko lyhyttä, erityisesti kasvoissa. Tärkeää ulkonäössä on se, että koiran on oltava mittasuhteiltaan neliö, eli säkäkorkeuden ja rungon pituuden tulee olla sama.

Suomessa schipperkejä on kasvatettu 1960-luvulta asti, ja rodun määrä on kasvanut siitä lähtien tasaisesti. Suomessa on ollut vuodesta 1988 liki 3500 rekisteröityä schipperkeä. Tällä hetkellä Suomessa on schipperkejä reilu tuhat. Suomalaiset schipperket ovat erityisesti englantilaista perimää, mutta myös esimerkiksi ruotsalaista, hollantilaista, belgialaista ja australialaista perimää.

Onko schipperke sinun perheesi koira?

Ennen kuin hankit koiraa perheeseen, muista tutustua siihen, mitä koiran hankkiminen vaatii ja millainen rotu on sinun perheellesi sopiva. Schipperke on rotuna eloisa, erittäin aktiivinen koira, joka vaatii ihmiseltä huomiota ja tekemistä, mutta on vastaisesti uskollinen ystävä koko perheelle. Jos sinä ja perheesi olette valmiita kouluttamaan pienen, mutta tarmokkaan vahtikoiran itsellenne, on schipperke siihen loistava valinta!