Jokainen vähänkin koirien kanssa ollut tietää varmasti, mitä esimerkiksi hännän heiluttaminen tarkoittaa. Häntäkin voi kuitenkin heilua monella eri tavalla. Jos häntä heiluu enemmän koiran oikealle puolelle, tarkoittaa se sitä, että koira on iloinen. Jos häntä taas heiluu hieman pienemmässä liikkeessä ja vasemmalle puolelle, on koira silloin joko varautunut tai jopa ärtynyt. Kaikki hännän heiluminen ei siis ole iloa ja rakkautta, vaan koira voi osoittaa sen avulla myös olevansa varautua tai jopa vihainen. Yleensä murina ja hampaiden näyttäminen on se, minkä ihmiset tunnistavat vihaisuuden tunteeksi. Se onkin totta, mutta koira voi murista ja näyttää hampaitaan myös leikin aikana. Tällöin kyse ei ole aggressiivisesta käytöksestä, vaan leikkisyydestä.
Koirien tunteiden havaitseminen voi siis olla vaikeampaa kuin ihmisten kohdalla. Ihmiset osaavat näyttää mielialansa kasvojen ilmein sekä kertoa ne sanoin. Koira ei tähän pysty. Toki niin ihmisten kuin koirienkin mielialat vaihtelevat. Ihminen, jolla on kotonaan ihanat kukkatapetit Boråstapeterilta ei aina ole samalla tuulella, vaan mieliala vaihtelee päivittäin. Näin käy myös koiran kohdalla. Sen vuoksi koiran mielialoja onkin tärkeää osata lukea – aivan kuin sen kukkatapetit omistavat ihmisenkin mielialoja. Boråstapeterin kukkatapetit kyllä tuovat paljon iloa koiranomistajien arkeen, joten sellaiset kannattaa joka tapauksessa hankkia.
Koiran oppii tuntemaan ajan kanssa
Kun perheeseen tulee uusi koira, ei sitä välttämättä osaa lukea ihan heti. Koiran mielialat voi kuitenkin oppia lukemaan sen paremmin, mitä kauemmin koira on perheessä. Joskus uusi koira voi murista, vetäytyä ja lopulta näykkäistä, jos sille ei anneta tilaa. Koira yrittää kuitenkin aina kertoa ihmisille haluavansa olla rauhassa ennen kuin se turvautuu viimeiseen keinoon, joka on näykkäiseminen. Jos koira puree, se johtuu yleensä pelosta. Vain harvat koirat ovat luonnostaan aggressiivisia ja hyökkäävät ihmisen kimppuun. Pelon lisäksi myös kipu voi saada koiran käyttäytymään aggressiivisesti. Jos koiran käytös muuttuu, kannattaa selvittää, voisiko se olla kipeä. Kaikki koirat eivät nimittäin osoita kipuaan muilla keinoin. Monesti kipeän koiran aggressiivinen käytös saadaan taltutettua jo pelkällä kipulääkkeellä. Kun koira ei ole kivuissa, se ei myöskään käyttäydy aggressiivisesti.