Chihuahua

Pieni ja pippurinen on ehdottomasti klisee, joka kuvaa chihuahuaa rotuna hyvin. Chihuahua on nimittäin pienikokoisin kaikista kansainvälisen koiranjalostusliitto Fédération Cynologique Internationalen eli FCI:n tunnustamista koiraroduista. Painoa tällä hauvalla on vain puolestatoista kilosta kolmeen kiloon. Chihuahua on seurakoirarotu, joka sopii kokonsa puolesta pieneenkin kaupunkiasuntoon. Tästä johtuneekin rodun suosio varsinkin kaupunkilaisten keskuudessa, sillä chihuahua on nimittäin Suomen neljänneksi suosituin rotu vuoden 2015 tilastojen mukaan. Chihuahuan hankintaa harkittaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että kyseessä on koostaan huolimatta oikea ja elävä koira, joka hyvällä hoidolla elää jopa 12-20 vuotta. Vaikka siis olisikin tottunut takavuosina näkemään chihuahuaa lähinnä koristetarkoituksessa julkkisten käsilaukuissa, on chihuahua koira, joka tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa, sekä muita virikkeitä yhtälailla kuin suuremmatkin lajitoverinsa. Rotu on kaiken kaikkiaan hyvin suosittu ja chihuahuaa kasvatetaan niin lyhyt- kuin pitkäkarvaisenakin. Nämä rodut kuitenkin rekisteröidään erikseen, mikä saa niiden kannatuksen tilastollisesti näyttämään pienemmältä kuin se todellisuudessa on. Chihuahua on suosittu rotu myös maailmalla, mikä on tuonut mukanaan ikävän sivuvaikutuksen; niitä nimittäin kasvatetaan pentutehtaissa hurjissa määrin.

Pienestä koostaan huolimatta chihuahua on hyvin itsevarma koira. Se tykkää olla perheensä pomo ja tämä johtajasielu kaipaa kehittyäkseen huolellista kasvatusta. Terve chihuahua on iloinen, temperamenttinen, energinen ja hyvin rohkea koira. Huono jalostus voi saada aikaan myös epämiellyttäviä piirteitä, kuten herkkyyttä haukkumiseen, aggressiivisuutta tai arkuutta.

Chihuahuat kärsivät myös epämiellyttävistä ongelmasta, johon yhä pienempään ja pienempään kokoon jalostaminen on aiheuttanut. Selkeimpiä pienen koon aiheuttamia ongelmia ovat erilaiset synnytykseen ja lisääntymiseen liittyvät ongelmat. Lisäksi chihuahuat kärsivät kivuliaista nivelongelmista, läppävioista, matalasta verensokerista, vesipäisyydestä, polvilumpion sijoiltaanmenosta, luiden hauraudesta, sydämen vajaatoiminnasta sekä selkäytimen ontelotaudista ja hengitysongelmista.

Ulkonäöltään chihuahua on yleisilmeeltään melko tiivis ja terhakka, pieni paketti. Chihuahualle tärkeitä piirteitä ovat omenanmuotoinen kallo sekä suhteellisen pitkä ja kaareva häntä. Rodun kokoon nähden sekä sen silmät että korvat ovat suurikokoiset. Kuono on melko lyhyt ja kääntyy hieman ylöspäin. Chihuahuan rungon pituus on hieman korkeutta pidempi ja painoa tällä rodulla on puolestatoista kilosta kolmeen kiloon yksilöstä riippuen. Säkäkorkeutta taas on 15 sentistä 23 senttiin. Lyhytkarvaisella chihuahualla ei ole lainkaan aluskarvaa, kun taas pitkäkarvaisten yksilöiden turkki on kaksinkertainen. Tällä rodulla kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja.

Chihuahua on rotujen asteikolla hyvinkin vanha rotu, sillä se on peräisin tuhansien vuosien takaa. Alun perin rotu on kotoisin Pohjois-Amerikasta, Meksikosta. Se on saanut nimensä Chihuahuan kaupungista, josta rotu löydettiin uudelleen 1800-luvulla, mutta varhaisimmat arkeologien tekemät löydökset chihuahuaa esittävistä patsaista ovat jo vuosilta 500 eaa. ja 2000 eaa. Asteekkien valtakaudella chihuahua oli myös hyvin arvostettu eläin ja sillä oli suuri rooli esimerkiksi uskonnollisissa menoissa.