Kaikki koiraroduista

Koira on maailman suosituimpia lemmikkieläimiä, eikä ihme – onhan se tunnetusti ihmisen paras ystävä. Koirat ovat kulkeneet ihmisen rinnalla jo vuosituhansien ajan, ja nykyään niitä löytyykin lähestulkoon jokaisesta perheestä, joskus jopa useampia yksilöitä. Kun koiran hankinta tulee ajankohtaiseksi, on ensimmäinen ja ehkäpä jopa kriittisin kysymys todellakin se, että minkä rotuinen lemmikki perheeseen hankitaan. Tähän päätökseen saattavat vaikuttaa monet erilaiset seikat, kuten koiran koko, luonne, ulkonäkö, käyttötarkoitus, helppohoitoisuus, turkin pituus tai jopa väritys sekä tietysti hinta ja saatavuus.

Se, millainen ja minkä tyyppinen koira sopii omaan perheeseen parhaiten, on täysin yksilöllistä ja riippuu siitä, millainen perhe on kyseessä. Esimerkiksi maaseudulla asuvalle ja metsästystä harrastavalle perheelle voi metsästyskoira olla nappivalinta, kun taas kaupungissa hienostoalueella pienessä kerrostaloasunnossa asuva vanhempi rouva voi haluta itselleen pienemmän, lähinnä koristekäyttöön tarkoitetun hauvan. Jos perheellä on aikaisempaa kokemusta koirista tai muuten laaja tietopohja lajiin, voi valinta olla naurettavan helppo. Kovin usein käy kuitenkin niin, ettei tositilanteen osuessa kohdalle osatakaan enää valita. Valinnasta tekee vaikean tietenkin se, että tarjontaa ja vaihtoehtoja tuntuu olevan kasapäin. Ottaisiko sitä lyhytkarvaisen, suloisen nappisilmäisen chihuahuan vai onko hurjan näköinen tanskandoggi sittenkin nappivalinta? Ennen minkään rodun valintaa kaikkein tärkeintä on tehdä taustatutkimukset huolella, jotta turhilta yllätyksiltä vältyttäisiin. Rotukoirien hyviin ominaisuuksiin kuuluu se, että niiden perimä voidaan jäljittää suhteellisen pitkälle ja ostaja voi olla suhteellisen varma siitä, mitä tulee koirastaan aikuisena saamaan.

Kun hakee roduista tietoa, kannattaa käyttää hyväkseen kaikkia mahdollisia kanavia. Nykyään internet on kanavista helpoin ja laajin, joskin myös alttiimpi trollaukselle ja tämän vuoksi netissä lukemaansa tietoon kannattaa aina suhtautua hieman varauksella. Netin ohella itselleen voi hakea vaikkapa kirjastosta pinon suosikkiroduista kertovia kirjoja ja vertailla näiden kahden kanavan tietoja keskenään paikkansapitävyyden vahvistamiseksi. Luetun tiedon lisäksi kannattaa asiasta tehdä myös ihan oikeaa kenttätyötä. Helpoin tapa tähän on suunnata tietenkin sinne, mistä päätähdet löytyvät; eli koiranäyttelyyn. Koiranäyttelyssä näet livenä kaikki suosikkirotusi ja voit tuntea vastustamatonta kemiaa tiettyä rotua kohtaan. Tai ehkäpä kemiat kohtaavat jopa aivan yllättävän rodun kanssa ja saat itsellesi kertaheitolla aivan uuden suosikkirodun. Koiranäyttelyiden hyviin puoliin kuuluu se, että voit paikan päällä paitsi nähdä ja tutustua koiriin, myös jutella syvällisemmin kasvattajien ja koirien omistajien kanssa. Tämän suorempaa tiedonsaantikeinoa ei olekaan, sillä saat rehellisiä mielipiteitä monilta eri tekijöiltä ja mielipiteesi saattavat muuttua täysin suuntaan tai toiseen.

Kun sopiva rotu on viimein löytynyt, saattaa sinun tehdä mieli hihkaista helpotuksesta. Huh, pahin on ohi! Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että rodun valinta on vasta ensimmäinen etappi jännittävällä matkalla kohti koiran omistajuutta. Edessäsi on vielä tuskallinen kasvattajan valinta, oikean pennun löytäminen, sekä tietenkin kaikkein vaikein ja samalla ihanin vaihe, eli pennun tuominen kotiin. Tästä se seikkailu lähtee ja ennen kuin huomaatkaan, oletkin jo kaikkitietävä aktiivinen koiraihminen! Noh, noh… Mutta entäs, jos se rotu ei edelleenkään ole tiedossa? Ei hätää, sillä tähän artikkeliin olemme koonneet tiivistelmän Suomen suosikkiroduista lajikuvauksineen, ja ehkä sinäkin löydät täältä juuri sen rodun, jolle tulet menettämään sydämesi lopullisesti. Ja ennen kuin huomaatkaan, pieni tai suuri tahmatassu vipeltääkin jo kotonasi!