Koira matkakumppanina

Matkustaminen koiran kanssa on monen matkailusta pitävän koiraihmisen unelma ja koira onkin mitä ihanin matkaseuralainen. Erityisesti kotimaan matkat koiran kanssa ovat melko helppoja, mutta pidemmälle reissulle lähtiessä on aina huomioitava muutamia seikkoja esimerkiksi koiran terveyttä koskien.

Huolehdi koiran voinnista ja reissukunnosta

Koira on ihana kumppani esimerkiksi vaellusretkillä, mutta vastuullinen omistaja ottaa aina koiran oman terveyden huomioon ja käyttää koiran eläinlääkärissä ennen matkaa, varsinkin jos edellisestä koiran terveystarkastuksesta on aikaa.

Vanhempi koira saattaa kärsiä esimerkiksi nivelvaivoista ja se tarvitsee kuumassa ilmassa taukoja ja runsaasti vettä. Lisäksi kaikkien koirien kohdalla on huolehdittava, että koiraa ei väsytä liikaa, eikä se esimerkiksi stressaannu muuttuvasta ympäristöstä.

Vieraaseen ympäristöön mennessä kannattaa myös huomioida ympäristön tekijät esimerkiksi erilainen maasto. Koira saattaa loukata jalkansa johonkin, kompastua tai pudota ikävin seurauksin. Lisäksi maastossa on muita eläimiä, esimerkiksi käärmeitä, joiden suhteen on hyvä olla varovainen. Suomessa suurpetoihin törmääminen on melko epätodennäköistä, mutta luonnossa on silti hyvä pysyä varuillaan karhujen, susien ja ilvesten varalta.

Jos koira loukkaantuu tai saa esimerkiksi haavan, ota yhteys eläinlääkäriin. Ensiaputarvikkeet on hyvä olla mukana sekä itseään, että eläintä varten. Hygieniaa eläinten hoitoa varten tarjoaa muun muassa https://www.kellfri.fi/, josta löytää tarvikkeita myös maatalouseläimille.

Varmista paperityöt kuntoon

Koiran kanssa pidemmälle matkustaessa, täytyy koiralla olla mukana tarvittavat asiakirjat. Euroopan Unionin sisällä on voimassa vapaa liikkuvuus, mutta koira on siitä huolimatta hyvä rokottaa ja varmistaa, että kaikki tarvittavat lääkkeet ja rokotukset ovat kunnossa matkaa varten.

Euroopan Unionin alueella matkustaessa Koiralle hankitaan lemmikkieläinpassi, johon on merkitty koiran rokotukset. Passin myöntää eläinlääkäri ja sen saadakseen koiran on oltava tunnusmerkitty, sillä on oltava rabiesrokote ja muut Suomessa koirille suositellut rokotteet kunnossa.

Harjoittele matkustamista koiran kanssa

Koiran kanssa on hyvä harjoitella matkustamista, vaikka matkoja ei olisikaan tiedossa. Kun koira osaa peruskäskyt ja toimii muuten rauhallisesti ja osaa hihnakäyttäytymisen, voi sen kanssa harjoitella esimerkiksi autossa matkustamista.

Koira ei saa olla irrallaan autossa, vaan sen tulee olla joko erityisiin turvavaljaisiin kytkettynä tai tavaratilassa, kuitenkin niin, että siellä on koiralle riittävästi tilaa istua ja seistä. Tavaratilassa on myös oltava koiraverkko, joka estää sen, ettei koira sinkoudu auton puolelle äkkijarrutuksissa tai kolaritilanteissa. Tavaratilan lattialla on hyvä myös olla pehmuste tai matto, jotta se ei ole koiralle liian liukas.

Jos koiran aikoo viedä veneeseen, se on hyvä totuttaa vesille. Mielellään totuttaminen kannattaa aloittaa pienestä pitäen, mutta se on mahdollista tehdä myös aikuiselle koiralle rauhallisesti ja vähän kerrallaan.

Lentomatkustamista varten koira matkustaa yleensä kuljetushäkissä, joten koira on hyvä totuttaa kuljetushäkkiin jo ennen matkaan. Kovin herkälle ja pelokkaalle koiralle on mahdollista myös määrätä rauhoittavia, jos matkustaminen on välttämätöntä ja eläinlääkäri katsoo tämän aiheelliseksi.

Kaikessa matkustamisessa tulee ottaa huomioon, että koira saattaa kärsiä matkapahoinvoinnista tai muuten ahdistuksesta matkan aikana. Pahoinvointia voi helpottaa lääkkeillä, mutta osa siitä menee ohi harjoittelun avulla, kun koira oppii olemaan pelkäämättä matkustamista ja siitä tulee parhaimmillaan jopa miellyttävää.