Mitä omatekoisen koirankopin rakentamisessa tulisi ottaa huomioon?

Oletko kätevä käsistäsi, taidat rakentamisen perusteet ja haluat tehdä koirallesi jotain, joka kestää ja pitkään? Tee-se-itse koirankopin tekeminen ei loppujen lopuksi ole kovin haastavaa, mutta ennen projektin aloittamista kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja.

[IMAGE=b3rEBjemvpEA.jpg]

Jos karvakaverisi leikkii tai viettää muuten paljon aikaa pihalla, tulisi sille löytyä myös oma koppi, johon se voi tarpeen tullen suojautua huonolta säältä, sateelta, kylmyydeltä ja tuulelta. Toisin kuin moni meistä luulee, koirankopin rakentaminen ei itse asiassa ole kovin haastavaa ja näppärän tee-se-itse koirankopin saa aikaan varsin pienellä vaivalla ja vähällä materiaalilla. Ennen rakentamisen aloittamista meidän kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutamia yksityiskohtia, joiden avulla koiran turvallisuus ja mukavuus koppia rakennettaessa saadaan optimoitua.

Huomioitavaa ennen rakentamisen aloittamista

Koiran mittasuhteet

Koirankopin mittasuhteet on tärkeää ottaa huomioon. Koirankopin tulisi aina olla koiran omaan kokoon verrattuna sopusuhtainen, eikä tässä tilanteessa suurempi ole parempi. Koiran omaa kokoa mukaileva koirankoppi saa koiran sekä tuntemaan olonsa turvallisemmaksi että auttaa ylläpitämään sopivaa lämpötilaa koiran omaa lämpöä hyödyntäen.

Rakentaminen lähtee aina koiran mittaamisesta. Katon korkeus tulisi mitoittaa niin, että koira mahtuu sekä seisomaan että istumaan kopin sisäpuolella ongelmitta. Ota koirasta myös mitat niin, että pystyt määrittelemään kopin pituuden ja leveyden. Kopin pituus ja leveys saavat ylittää muutamalla sentillä koiran omat mitat, jotta koiralla olisi kopissa mukavasti tilaa esimerkiksi kääntyä ja levittää jalan aivan suoraksi.

Rakennusmateriaalit

Kiinnitä huomiota myös rakennusmateriaaliin ja käytä rakentamiseen aina kestäviä ja hyvälaatuisia materiaaleja, joilla myös koiran oma turvallisuus voidaan taata. Laadukkaimmat rakennusmateriaalit aina metallista puuhun voi tilata näppärästi Byggmax-verkkokaupasta. Byggmaxilta löytyy myös fyysisiä myymälöitä ympäri Suomea. Voit siis tarkistaa, löytyykö lähettyviltäsi tällainen, jotta voit käydä testaamassa oikeat rakennusmateriaalit myös paikan päällä.

Koirankopin rakentamiseen voi käyttää lähes mitä tahansa kestävää ja laadukasta rakennusmateriaalia, mutta erityisesti painekyllästetyn puumateriaalin luonnostaan loistavat ominaisuudet auttavat ylläpitämään koppia lämpimänä talvella ja viileänä kesällä. Katon voi rakentaa myös puusta ja sen voi halutessaan päällystää limilaudoituksella, jota pitkin ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Koirankoppi tulee myös eristää huolellisesti esimerkiksi mineraalivillan ja paksun muovin avulla erityisesti pohjasta.

Jos tiedät, että koirallasi on tapana pureskella ja jyrsiä kaikkea, mitä eteensä saa, koppi kannattaa rakentaa käsittelemättömästä puusta, jotta koira ei vahingossa niele aineksia, jotka voivat olla sille myrkyllisiä. Jotta lopputulos näyttäisi huolitellummalta, voit vielä lopuksi viimeistellä kopin myrkyttömällä maalilla tai lakalla ja hiomalla puun pinnan tasaiseksi.

Ilmanvaihto

Myös koirankoppi tarvitsee kunnollisen ilmanvaihdon, vaikka koira itse ei siellä viettäisikään aikaa joka päivä. Huono tai olematon ilmanvaihto kerää sisälle paljon kosteutta, joka voi sekä aiheuttaa koiralle hengitysongelmia että pilata puumateriaalin ennen aikojaan. Jos kopin oviaukko jätetään auki, se yleensä riittää vaihtamaan ilmaa, mutta peitetyn oviaukon kanssa ilmanvaihtoon tulee löytää toinen keino. Riittävän ilmanvaihdon varmistamiseksi voit esimerkiksi porata kopin ylälaitaan pienen noin 70-120 millimetrin kokoisen reiän, jonka kautta ilma pääsee kiertämään paremmin. Huolehdi kuitenkin, että reikä ei aiheuta koppiin epämiellyttävää vetoa erityisesti sateisella ja tuulisella säällä.