Papillon

Papillon, joka tunnetaan myös nimellä perhoskoira, on pienikokoinen rotu, joka on kotoisin Belgiasta ja Ranskasta. Papillon eroaa ulkonäöltään vain hippusen toisesta perhoskoiralajista phalenesta ja ne voidaan erottaa toisistaan vain korvien asennon perusteella, sillä muuten rotumääritelmä näillä molemmilla koirilla on sama. Itse asiassa phalene voi saada papillonpentuja ja päinvastoin! Papillon on kääpiökoira, jonka käyttötarkoitus on toimia seurakoirana. Sen nimitys perhoskoira juontaa sen korviin, jotka antavat sille perhosmaisen ulkonäön. Myös nimitys papillon viitannee ranskan- ja latinankielisiin perhosta tarkoittaviin sanoihin.

Papillonit ovat pienikokoisia ja painavat ainoastaan puolestatoista kilosta viiteen kiloon säkäkorkeuden ollessa 28 senttimetriä. Olemukseltaan papillon on hyvin siro rotu, jonka ilme on erittäin valpas ja älykäs. Rodun liikehdintä on tyylikästä. Korvista löytyvät pitkät karvat ja perhosmainen ulkonäkö, mistä myös rodun nimi papillon juontaa juurensa. Pitkiä karvoja löytyy korvien lisäksi myös takaraajojen alueelta, hännästä sekä varpaiden välistä. Turkin pohjavärinä on aina valkoinen ja laikut saavat olla minkä värisiä tahansa. Yleisimpiä laikkujen värityksiä ovat tummanruskea sekä punertava väri. On toivottavaa, ettei valkoinen olisi pään alueella hallitseva väri, joskin valkoista otsalaikkua pidetään rodulla hyvänä piirteenä.

Papillonia pidetään luonteeltaan hyvin vilkkaana, mutkattomana ja iloisena pienenä koirana. Paikoin se saattaa olla lähestulkoon jopa seurankipeä koira, mutta seurallisena koirana se on hyvin itsevarma ja tasapainoinen.