Berninpaimenkoira

Berninpaimenkoira (tunnetaan saksaksi nimellä Berner Sennenhund ja ranskaksi Bouvier Bernois) on suurikokoinen, pitkäkarvainen ja kolmivärinen koirarotu. Se on nimetty Bernin kantonin mukaan. Berninpaimenkoira on sveitsinpaimenkoirista suosituin. Luonteeltaan berninpaimenkoira on hyvin itsevarma ja kiltti, ja se kiintyy isäntäänsä syvästi. Alun perin berninpaimenkoirat toimivat työtoimissa maatiloilla, mutta nykyisin ne ovat mainiota seurakoiria, joiden kanssa voi harrastaa ja tehdä töitä melko monipuolisesti.

Berninpaimenkoiran runko on hyvin voimakas ja rakenteeltaan tiiviihkö. Säkäkorkeutta rodun edustajilla saa olla 58-70 senttimetriä riippuen yksilön sukupuolesta. Berninpaimenkoirat ovat aina kolmivärisiä ja niiden rakenne on sopusuhtainen. Ne ovat suurikokoisia ja liikkuvat paljon, sillä ne on jalostettu käyttökoiriksi. Koiran päävärinä on musta ja sen muut merkit ovat valkoisia ja punaruskeita.

Berninpaimenkoiran turkki on hyvin pehmeää ja pitkää ja se saattaa joko aaltoilla hieman tai olla täysin suoraa. Koiran raajat ovat vahvahkot. Kasvojen ilme on ystävällinen ja silmät ovat väriltään ruskeat ja malliltaan mantelinmuotoiset. Berninpaimenkoiran jalat saattavat olla jopa 70-senttiset ja tassujen koko on suurehko.

Berninpaimenkoiran luonne on erittäin kiltti ja se kiintyy omistajaansa suuresti. Koira on varma ja tarvitsee hyvän kasvatuksen jo pelkästään suuren kokonsa vuoksi. Berninpaimenkoira haluaa aina olla perheensä kanssa samassa paikassa, eikä sitä saisi pitää erillään esimerkiksi tarhassa. Berninpaimenkoira on kaiken kaikkiaan suhteellisen vaativa koira.