Kaukasiankoira

Kaukasiankoira on nimensä mukaisesti perua Kaukasian alueelta. Se on hyvin vanha rotu, jota on käytetty laumanvartioimistarkoitukseen ja pedoilta suojeluun, joskaan sitä ei voida kutsua paimenkoiraksi. Kaukasiankoiraa muistuttavia koiria on tiettävästi ollut olemassa jo likimain 3 000 vuotta sitten. Kaukasiankoira on kooltaan hyvin suuri, mutta on siitä huolimatta jopa kissamaisen ketterä liikkeissään. Kaukasiankoiran laumansuojeluvietti on vahva ja menee jopa sen itsesuojeluvaiston edelle, joten se onkin valmis taistelemaan kuolemaansa saakka tilanteen niin vaatiessa. Juuri tämän piirteen vuoksi kaukasiankoira onkin Venäjällä suosittu koira esimerkiksi vankiloissa, teollisuustoiminnassa, sotilasalueilla ja poliisin käytössä. Kaukasiankoiralla on myös harvinaisen hyvä kuulo.

Kaukasiankoira on jättikokoinen koira, sillä uroksilla säkäkorkeus saattaa yltää jopa lähestulkoon metriin ja naaraillakin säkä saattaa olla jopa 85 senttimetriä. Koiran pää on erittäin suurikokoinen, ja selkäosa on hyvin lihaksikas ja leveä. Runsasta aluskarvaa peittää vaaleampi, suora ja karhea päällyskarva. Kaukasiankoiraa on olemassa niin pitkä- kuin lyhytkarvaisenakin ja rodulta löytyy useita eri värejä niin harmaan eri muunnoksista, ruosteensävyisiin, keltaisiin, valkoisiin, maanvärisiin, juovikkaisiin, laikukkaisiin ja jopa täplikkäisiin yksilöihin. Etenkin uroksilla on kaulassaan selkeästi löysempää nahkaa oleva kurkkupussi, joka suojaa niitä petojen puremilta.

Kaukasiankoirien ruokavalio vaihtelee paljon. Niiden ruoansulatus ei aina pysty käsittelemään eläinten luita ja ruotoja täysin, joten koiran ulosteet saattavat sisältää isojakin luu- tai ruotopaloja. Kaukasiankoirat voivat elää ilman kiinteää ravintoa jopa viikon ajan, mikäli niillä on tarpeeksi vettä, sillä koiran saadessa ravintoa vähemmän säännöllisesti, sen elintoiminnot hidastuvat ja se alkaa säästämään energiaansa vähentämällä liikuntaa. Kaukasiankoira pärjää muutoinkin jopa yllättävän pienellä ravintomäärällä kokoonsa nähden, ja liian energiarikas ruokavalio saattaa olla sille jopa haitallista.

Kaukasiankoiria on käytetty paimenten ja näiden laumojen suojeluun pedoilta jopa satojen vuosien ajan. Kaukasiankoiran luonne tekee siitä erinomaisen vartijan, sillä sen rakkaus laumaansa kohtaan on kyltymätöntä ja se inhoaa kaikkea, mitä se pitää tunkeilijana tai uhkana. Kaukasiankoira hyväksyy laumaansa isäntäänsä mukaillen lähes mitä vain ja kiintyy näihin kovasti. Kaukasiankoiran kohdalla voidaan puhua jopa omaan laumaan leimaantumisesta, sillä sen osoittama kiintymys on niin vahvaa.