Newfoundlandinkoira

Newfoundlandinkoira, joka tunnetaan Suomessa myöskin lempinimellään “nöffi”, on Kanadan itärannikolla sijaitsevalta Newfoundlandin saarelta kotoisin oleva jättikokoinen koirarotu. Sen alkuperäinen tarkoitus on ollut toimia kalastajien työkoirana. Rotu on erityisen tunnettu lempeydestään ja rauhallisuudestaan.

Newfoundlandinkoira on kooltaan jättimäinen ja sen turkki on paksu ja erittäin tuuhea. Urospuolisten koirien säkäkorkeuden tulisi olla yli 70 senttimetriä ja narttujen puolestaan noin 66 senttimetriä. Urosten keskimääräinen paino asettuu 64–69 kilon välimaastoon, kun taas narttujen painon tulisi olla 50–54,5 kilon tuntumassa. Koiran karvapeite on kaksinkertainen ja se on asettunut rungonmyötäisesti. Lisäksi karva on erittäin tiheää ja hylkii vettä hyvin. Suomessa newfoundlandinkoiralla on sallittu vain muutama väri: musta, ruskea ja valkomusta. Newfoundlandinkoirasta on olemassa myöskin harvinaisempi sinertävä väri, joskaan tämä ei ole Suomen koiranäyttelyissä käytettäville yksilöille sallittu väri. Valkoinen täplät ovat sallittuja.

Ensimmäisiä newfoundlandinkoiria käytettiin veden varaan joutuneiden merimiesten pelastamiseen ja tämän vuoksi rodulle onkin jäänyt ominaispiirteeksi se, että ne tykkäävät uida. Lisäksi newfoundlandinkoirat ovat erittäin rauhallisia, vaikka ne tykkäävätkin leikkiä. Aggressiivisuus ei yleensä kuulu newfoundlandinkoirien ominaisuuksiin. Newfoundlandinkoirat ovat myös hyvin fiksuja ja kekseliäitä, minkä takia niitä arvostetaankin paljon seurakoirina.

Newfoundlandinkoiran täysin tarkkaa alkuperää on vaikea sanoa. Sen arvellaan kehittyneen intiaanien omistamista suurikokoisista koirista, jotka viikingit toivat Newfoundlandin saarelle 1000-luvulla. Nämä suurikokoiset koirat ovat sittemmin risteytyneet Euroopasta tulleiden koirien kanssa.